Choose language:
Pratite nas:
back

INFIGO IS na F2 - Future of Fintech

15.11.2017

14. studenog 2017., Kaptol Boutique Cinema & Bar u Zagrebu okupio je velik broj financijskih stručnjaka. Svi oni sjatili su se na rasprodanu konferenciju F2 - Future of Fintech kako bi raspravili o cijelom nizu tehnoloških pitanja i trendova aktualnih u financijskom sektoru.

U tracku "Sigurnost i regulativa" (odvijali su se i "Digitalizacija financijskih tržišta" te "Financijske inovacije") nastupila je i naša Sanja Zeljković, fraud consultant pri Infigu, s temom Cutting edge FRAML. Predavanje se vrtjelo oko samih načina prevare, pranja novca te sličnosti i različitosti te dvije aktivnosti. Dakako, bilo je riječi kako se boriti protiv njih kombinirajući oboje u FRAML sustav.

Kako je Sanja rekla: "Prevara i pranje novca su često dvije strane istog novčića pa je korištenje holističkog pristupa najlogičnije. Taj holistički pristup je FRAML".

Zašto FRAML?

Prije svega, financijska prevara je pokušaj nezakonitog prisvajanja novca - to je moguće kroz različite financijske kanale (bankomati, internet bankarstvo, Point of Sale...), proizvode (iskorištavanje cijele lepeze računa i automatiziranih servisa) i transakcije (uplate, isplate, prijenosi između računa). I financijska prevara dešava se obično na tri načina - krivotvorenje, krađa ili oponašanje.

S druge strane, pranje novca je pokušaj maskiranja izvora i sume novca, a kreće se od izbjegavanja plaćanja poreza pa sve do financiranje terorista.

Činjenica je da rješavanje ni prvog ni drugog problema financijskim institucijama ne donosi ništa - na kraju kad se podvuče crta, financijske institucije ne bi bile na gubitku da dopuste prevaru i/ili pranje novca. No to bi ozbiljno narušilo povjerenje u financijski sustav te odvelo prema destabilizaciji modernog društva što, dakako, nije nikome cilj.

FRAML, FRaud detection Anti-Money Laundering, je pokušaj da se borba protiv prevara i pranja novca provede kroz jedan sustav. S financijske strane, kako troškovne tako i same institucijske, dva sustava koje nadzire jedan krovni puno su učinkovitija. S praktične strane, mnoštvo prevara često se pretvori u pranje novca pa je logično boriti se protiv njih na jednom mjestu, a i važno je vidjeti kako te dvije kriminalne radnje utječu na cijelu instituciju.

FRAML sustavi često dovode i do boljeg razumijevanja samih korisnika jer se i prevara i pranje novca odvija putem istih kanal kao i bilo koja druga financijska transakcija koju provode legitimni korisnici. A kako FRAML nadzire sve, može se koristiti kao i odlična metrika za druge, interne, aktivnosti.

Kako radi FRAML?

FRAML sustavi mogli bi se podijeliti na dva tabora - jedan koji koristi pravila i drugi koji prati ponašanje korisnika. Korištenje pravila uključuje stotine, ako ne i tisuće, pravila koja traže određene sumnjive aktivnosti među učinjenim transakcijama. No za dobar sustav pravila morate imati i odlično razumijevanje ljudskih navika jer npr. nije nužno da se dogodila krađa ako klijent u jednom mjesecu potroši tisuću eura, dok je u zadnjih 12 mjeseci trošio samo 400. Možda je samo kupio novi televizor! Tako da je sustav pravila zapravo kompleksna šuma IF, AND, THEN, okidača.

Praćenje ponašanja korisnika bazira se na uvođenju fuzzy logike, umjetne inteligencije, te strojnog učenja. Dok je u svijetu pravila obično odgovor "da" ili "ne", fuzzy logika omogućuje da odgovor bude između toga, praktički da sustav kaže, "mislim da je 68 posto ovo prevara", nakon čega se dalje istražuje. Jednostavno, sustav je fleksibilniji. Umjetna inteligencija i strojno učenje omogućavaju sustavu da se prilagodi pri traženju novih uzoraka.

I sad, koji je sustav najbolji? Mi u Infigu smatramo da i jedan i drugi imaju svoje prednosti tako da smo uzeli najbolje od oba i stvorili naš hibridni sustav koji iza sebe ima pet godina razvoja - a da samo mi ne mislimo da je dobar, potvrdile su to i mnoge regionalne banke koje koriste spomenuti sustav. FRAML je kombinacija mnogo kotačića koji rade u savršenom skladu, a srećom, Infigo IS ima baš takav baziran na Splunku. Više o njemu možete pročitati u ovoj brošuri.